Kan jag be om att få lite uppmärksamhet!


När du ser på bilden ovan så ser du en mängd saker. Det som är så bra och skönt med oss människor och vårt seende är att vi ger olika saker olika stor uppmärksamhet. Vi väljer medvetet men ibland även omedvetet vad vi ska uppmärksamma. I vilket fall så är det omöjligt för dig att se allt på bilden med samma uppmärksamhet och fokus. Om du väljer att titta på kaffekoppen så ser du den bättre än musen bredvid…tittar du sedan på headsetet så suddas snart muggen ut…förstår du?
Bra!

Om du sitter på en föreläsning och lyssnar på en person som du inte tycker förmedlar ett intressant budskap eller kanske inte förmedlar det på ett tillräckligt engagerande sätt så flyttar fokus. I dagens publik så försvinner publiken till sin mobiltelefon, dator eller ipad. Tur att publiken fått dessa möjligheter så det blir lite roligare och kanske även smartare. Och även om publiken inte har dessa apparater med sig så försvinner vi i andra tankar…vi ger annat uppmärksamhet helt enkelt. (publiken kan även liknas med skolklass)

Idagens skoldebatt så tycker jag vi försvinner i en massa begrepp som mätning, kontroll, betyg, bedömning, datorer, kompetenser, entreprenörskap, lärarkörkort etc detta kan ju vara viktigt (kanske) men jag tycker att vi glömmer det absolut viktigaste. Elevernas lust och vilja att vara i skolan för att lära sig. Att tycka det är roligt. Att välja att uppmärksamma lärandet.

I går fick jag möjligheten att se en kort film som högskolelever gjort om hur skolankanske skulle se ut om 20 år när de hade egna barn. Det var tankar från glasögon med bildskärmar i, implantat, cybergrejer men i slutet så säger en tjej ungefär så här:

– Jag tycker det viktigaste är att lärarna verkligen vill vara där med oss , att man känner det och att vi verkligen känner att vi har kul!
Vilken grej!!

Jag menar inte med detta inlägg att lärare är tråkiga, icke sa nicke!
Men det jag undrar över är varför vi inte diskuterar den frågan mer än vad vi gör. Eller gör vi det? Hur gör vi miljön lustfylld, lärandet, aproliga lektioner etc.
Varför kan vi inte ha som mål att eleverna åtminstone applåderar efter varje avslutad lektion…eller vad vi nu ska kalla våra möten under en viss tid. Det gör de ju åt annat de gillar…konserter,föreläsningar, teatrar etc

Idag säger man att internet består av ca 1,8 Zettabyte, dvs 1,8 miljarder Terrabyte!! Man räknar med att inom 3 år har denna siffra ökat med 300% till ca 7 Zettabyte. Allt detta är information på Internet!!!

Så tänk nu vilken möjlighet vi har i våra pedagogiska rum. Att inse att all information redan finns och blir över. Vi behöver inte lägga krutet på det längre. Hur vi nu i landet på bred front investerar i moderna ”pennor och papper” som har levlat upp sig gånger 1000 och nu istället är bärare och redskap för samtliga medier och även länkar ihop oss som individer över hela klotet, i realtid. SHIT!!

Vi behöver inte rabbla information åt en skara ungar som har vänt sin uppmärksamhet på annat. Nu kan vi verkligen få tid och chans att just arbeta med uppmärksamheten. Att istället fokusera på sammanhanget där kunskapen och lärandet kan ske. All kunskap ryms i ett pokemonkort, i en punk konsert, på en fest. Vi är på väg att tillsammans med våra barn, vår goa teknik och oss goa vuxna kunna skapa en miljö som aldrig tidigare skådats. Där vi samarbetar, där vi leker och lär och där frågorna blir viktigare än svaren. Där varje barn kan vara unikt och där vi lärare arbetar snarare som mentorer än lära-ut-are . Där vi skrattar åt gårdagens pluttiga lilla byggnad vi kallade skola för att inse att vi istället bör ha det som regnskydd medans vi är i kreativt möte med vår omvärld.

För OM vi inte kan nå elevernas uppmärksamhet (och detta kära Björklund menar jag utan tvång,nmer disciplin och hårdare nypor) och OM vi inte lyckas få vår framtid att inse att skolan är för DERAS skull och inte lärarnas och OM vi inte lyckas få ihop det glapp som idag upplevs av eleverna kring vad som är verklighet utanför skolan och innanför skolan (vilket till och med ha fått våra barn att bli så hjärntvättade att de säger att de inte vill ha mer teknik och datorer i skolan)…vad ska vi då med skolan till?

Micke

PS. Måste säga att jag igår också inspirerades av att se bilder från Vittra skolans miljö på Telefonplan. OBS detta är ingen reklam utan bara att jag blir glad av att se dom!

 

2 responses to “Kan jag be om att få lite uppmärksamhet!

  1. *ryser* (av glädje). Tack Micke, vilken underbar start på dagen att få läsa detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s